Logo_emergis

Ggz-instelling Emergis heeft een opnamestop ingesteld voor de reguliere opnames. Patiënten met een geplande reguliere opname kunnen voorlopig niet bij Emergis terecht, voor acute zorg blijft de instelling open. Volgens zorgverzekeraar CZ is de cliëntenstop tijdelijk, maar noodzakelijk. Er zijn te weinig bedden om alle psychiatrische patiënten op te vangen. Dat melden Omroep Zeeland en Zorgvisie.

Zolang de ggz-instelling de handen vol heeft aan mensen die acuut psychiatrische zorg nodig hebben, kunnen de overige patiënten niet opgenomen worden. Zij kunnen ook niet terecht bij andere instellingen in het land, want die zitten ook vol. Het aantal opnames lijkt in de zomer toe te nemen doordat vaste behandelaars, of vrienden en familie van de patiënt op vakantie zijn. Patiënten belanden zo sneller in een crisissituatie.

Zorgverzekeraar CZ staat constant in contact met Emergis. Deze begrijpt dat ingegrepen moet worden als de nood hoog is. Ook CZ ziet dat meer patiënten zich in de zomer bij ggz-instellingen melden. De extra instroom in Zeeland kan eventueel verklaard worden door de sluiting van de PAAZ-afdelingen (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) van ZorgSaam en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. Maar CZ kan dat niet bevestigen. “Het kan één van de factoren zijn die hiertoe hebben geleid. Maar dit probleem wordt veroorzaakt door een complex van factoren, zoals het feit dat er in de zomer minder personeel is in verband met vakanties”, aldus een woordvoerder van CZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids