Normal_addict-84430_960_720

Vanaf 1 januari 2017 is het nieuwe handboek voor psychiatrische ziekten DSM-5 leidend voor zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In het handboek ontbreekt het woord verslaving. De definitie hiervan is te onduidelijk, bovendien heeft het een negatieve ondertoon. Het woord neemt daarnaast steeds meer in waarde af. Dat meldt NRC.

Vanaf volgend jaar maakt het woord verslaving plaats voor ‘stoornis in het gebruik van middelen’. Middelen als alcohol, tabak of cannabis kunnen hierin plaatsnemen. Of iemand de diagnose krijgt, hangt af van elf criteria, waaronder stoppen gaat niet, werkprestaties nemen af of er zijn sociale problemen. Een patiënt hoeft niet aan alle criteria te voldoen om de diagnose van stoornis te krijgen. Hoe ernstig een probleem is, hangt ervan af aan hoeveel criteria iemand voldoet. Een patiënt die voldoet aan twee of drie criteria heeft een lichte stoornis in het gebruik van middelen. Vier tot vijf is matig en zes of meer wordt beschouwd als ernstig. De filosofie van het nieuwe handboek is dat een psychiatrische ziekte in alle tussenvormen bestaat. Van ‘een beetje gek’ tot onleefbaar.

Doordat mensen steeds vaker het woord verslaving in de mond nemen, ook als het gaat om gamen, het eten van chocolade of seks, devalueert het woord. Eetverslavingen, ook een chocoladeverslaving, krijgt geen DSM-5 diagnose. Ook seks, gamen, of overmatig gebruik van de mobiele telefoon worden niet genoemd in het nieuwe handboek. Een gokstoornis daarentegen wel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids