Normal_geld_rekenmachine

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut, in opdracht van ZonMw, blijkt dat investeren in ggz-onderzoek loont. De toepassing van onderzoeksresultaten in de ggz heeft bij vijf onderzochte studies 2,4 miljard euro opgeleverd. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Tussen 2010 en 2015 investeerde ZonMw in 168 ggz-studies. Daarvoor maakte het 39 miljoen euro vrij. Dat het verbeteringen in de patiëntenzorg oplevert was al bekend, maar niet duidelijk was of het ook economische winst met zich meebracht. Het Centrum voor Economische Evaluatie (CEE) van Trimbos deed daarom onderzoek naar de kosten en baten van interventies in de ggz.

Voor het onderzoek werden vijf studies bekeken. Hierbij werd berekend in hoeverre onderzoek baten oplevert als de uitkomsten van het onderzoek daadwerkelijk worden toegepast. Alles bij elkaar genomen kwam het CEE uit op 2,4 miljard euro aan baten. Daarvan is bijna 1 miljard door de potentiële besparingen in de zorg en 1,4 miljard door toegenomen arbeidsproductiviteit. Geconcludeerd kan worden dat de investeringen die ZonMw doet, ruimschoots worden terugverdiend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids