Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Mdma, de werkzame stof van xtc, blijkt effectief te zijn tegen een posttraumatische stressstoornis (ptss). Amerikaanse psychiaters kunnen dit middel waarschijnlijk binnen vijf jaar voorschrijven als medicijn hiertegen. Of xtc in Nederland met dit doeleinde gebruikt zal worden is nog niet zeker. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie twijfelt te veel aan de werkzaamheid en veiligheid van het middel. Dat meldt Scientias.

De psychische aandoening ptss wordt veroorzaakt door onverwerkte trauma’s. Veelal militairen hebben er last van. Ze krijgen paniekaanvallen, hebben last van constante stress, woede-uitbarstingen en huilbuien. Er is nog geen bewezen effectieve behandeling, want medicijnen pakken de oorzaak van het probleem niet aan. Ongeveer de helft van de ptss-patiënten kampt voor de rest van zijn leven met de aandoening.

Twee derde van de deelnemende ptss-patiënten aan een onderzoek van de Multidisciplinary Association for Psychedelics Studies (MAPS) is door het gebruik van mdma genezen verklaard. Bepaalde eigenschappen van mdma blijken geschikt voor psychotherapeutisch gebruik. Patiënten die het middel tijdens het onderzoek gebruikten werden open over hun emotionele ervaringen. Het gaf hen de mogelijkheid om te praten over hun problemen, wat ze voorheen niet konden.

In Nederland overlijden jaarlijks enkele mensen na het slikken van een xtc-pil. Op het eerste gezicht lijkt het daarom niet verantwoord om de werkzame stof van xtc aan patiënten voor te schrijven. Maar vaak is het niet de xtc zelf die problemen veroorzaakt. Mensen nemen een te hoge dosis, of drinken te weinig. Ook zijn er xtc-pillen die andere stoffen bevat die gevaarlijker zijn, vaak ook omdat de gebruiker er niet op voorbereid is. MAPS start binnenkort diverse onderzoeken om vast te stellen of mdma geschikt is voor alle patiënten met ptss. 

Door: Redactie Nationale Zorggids