Normal_magnesium_sulfate

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft de afgelopen maand twee patiënten behandeld die vermoedelijk onder de invloed waren van de gevaarlijke harddrug genaamd 'flakka'. Het gebruik ervan brengt ernstige bijwerkingen met zich mee. Gebruikers wanen zich onkwetsbaar en raken volledig buiten zichzelf. Bovendien waren de twee patiënten die in het Dordrechtse ziekenhuis werden opgenomen zeer agressief. Dat meldt RTL Nieuws. 

Andere bijwerkingen zijn extreem zweten, een zeer hoge hartslag en temperatuur. Als het lichaam onder dergelijke extreme spanning staat, kunnen het hart en de organen bezwijken. Volgens het Albert Schweitzer is er geen andere remedie dan de patiënt plat te spuiten. Het duurt veelal langer dan een dag voordat ‘flakka’ is uitgewerkt.

Het ziekenhuis laat weten zich ernstig zorgen te maken over de verkrijgbaarheid van de drug. Mensen schijnen het voor weinig geld te kunnen krijgen, het is niet moeilijk om te vinden en na gebruik zijn de effecten snel zichtbaar. “De grens tussen de gewenste hallucinerende werking en het gevaarlijk effect is flinterdun. Je kunt als gebruiker die grens niet bewaken”, aldus artsen in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het Trimbos-instituut ziet de gemelde gevallen niet als reden om aan te nemen dat de harddrug inderdaad in Nederland verkrijgbaar is. Het is nog niet bewezen dat het daadwerkelijk om ‘flakka’ ging. Het instituut heeft daarom ook nog geen aanleiding gehad om de drug te testen. 

‘Flakka’ is een synthetische drug met hallucinerende effecten. Het gebruik ervan is te vergelijken met speed, cocaïne en amfetamine, maar de effecten van ‘flakka’ zijn sterker. Het is verkrijgbaar in poedervorm (in deze vorm lijkt het op badzout) of als tablet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids