Normal_depressie-depressiviteit-man

Grootschalig onderzoek onder mensen met en zonder depressie heeft een aantal plekken blootgelegd in het menselijk genoom die mogelijk verband hebben met ernstige vormen van depressie. Het onderzoek geeft meer inzicht in de biologie die gepaard gaat met depressie en de rol van iemands genen. Dit meldt Nu.nl. 

In totaal werden gegevens van meer dan 300.000 mensen geanalyseerd door de onderzoekers. Er werd specifiek gekeken naar het menselijk genoom. Dit zijn alle genen bij elkaar, die samen erfelijke informatie bevatten. De deelnemers zijn allemaal aangesloten bij 23andMe, die commerciële dna-testen aanbiedt. De genomen van mensen met en zonder depressie werden met elkaar vergeleken om te onderzoeken in hoe verre genen een rol spelen bij het ontwikkelen van depressie.

Het onderzoek onder 300.000 deelnemers van Europese afkomst heeft 15 regio's in het menselijk genoom blootgelegd die verband houden met depressie. Wetenschappers concludeerden bij een eerder onderzoek in 2013 nog dat genen helemaal geen rol speelden, maar die stelling werd later onderuit gehaald door een ander onderzoek die dat wel aantoonde. Echter blijkt de invloed van genen wel te verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

De onderzoekers denken niet dat de ontdekking van de 15 regio's direct zorgt voor vernieuwde behandelmethoden. Wel hopen zij dat er meer begrip komt voor depressie en de biologische factoren die daarbij een rol spelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids