Normal_werken_studeren_leren_student

Re-integratie naar betaald werk verbetert de mentale en fysieke gezondheid van mensen met psychische problemen. Bovendien brengt het meer zelfwaardering en neemt de hoeveelheid zorg af na het starten met betaald werk, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC naar zes re-integratieprojecten voor mensen met een psychische aandoening. Dat meldt Zorgvisie.

Re-integratie blijkt niet alleen positieve effecten te hebben de op de gesteldheid van de persoon, maar het is ook kosteneffectief. Re-integratieprojecten zorgen voor een besparing van uitkeringskosten voor de gemeente, een besparing van zorgkosten voor de zorgverzekeraar en de cliënt ziet zijn inkomen toenemen. De terugverdientijd voor gemeenten dergelijke re-integratieprojecten varieert tussen de 2,5 en zeven jaar. Bij deze inschatting is alleen het betaalde werk van het eerste jaar meegenomen. Re-integratie zorg ook voor een stijging op de participatieladder en verbetert de zelfredzaamheid van de cliënt.

De onderzoekers van het Erasmus MC vinden het belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar de kosten en baten die uit te drukken zijn in euro’s, maar ook naar de effecten in de maatschappij en op de persoon zelf. Het advies is om door cofinanciering met verzekeraars re-integratieprojecten te initiëren. “Er is behoefte aan een structurele oplossing voor de financiering van arbeidsgerelateerde activiteiten voor zorgprofessionals. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van een aparte financieringsstructuur, waarmee een zorgverzekeraar effectieve interventies naar arbeid voor cliënten met gezondheidsproblemen kan financieren”, aldus de onderzoekers.

Het Erasmus MC onderzocht zes voorbeeldprojecten: ExIT Rotterdam, IPS GGZ NHN Alkmaar, De Participatieladder Waalwijk, Sterker naar Werk Leiden, Werken als Medicijn Enschede en VIP Amsterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids