Normal_personeel_vrijwilliger_student4564

Veertigplussers die vrijwilligerswerk voelen zich hierdoor vaak mentaal beter. Volgens Britse onderzoekers heeft het ermee te maken dat vrijwilligers van veertig jaar en ouder het belang van het werk inzien. Dat meldt NU.nl.

De universiteit van Southampton nam tussen 1991 en 2008 enquêtes af onder 5.000 huishoudens. Daaruit bleek onder andere dat mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen, beter scoren op het gebied van welzijn. Het gaat om een score van ongeveer 6 procent hoger dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Met name mensen van veertig jaar en ouder ervaren de meeste voordelen op het gebied van mentale gezondheid, daarbij loopt het percentage op tot 12 procent, met een piek tussen de 76 en 80 jaar.

De emotionele gezondheid van jongeren tussen de 21 en 25 jaar lijkt stabiel, met of zonder vrijwilligerswerk. Bovendien voelt vrijwilligerswerk voor jongeren vaak als een verplichting, denken de onderzoekers. Op latere leeftijd krijgt belangeloos helpen pas meer betekenis in iemands leven. “Vrijwilligers krijgen meer kansen om deel te nemen aan activiteiten die bijdragen aan het krijgen van sociale contacten. Dit kan vervolgens beschermende effecten hebben op de gezondheid”, zegt één van de onderzoekers.

In Nederland ligt het aandeel van vrijwilligers nu rond de 45 procent, het hoogste aantal vrijwilligers in Nederland, zo bleek uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau eind vorig jaar. In 2014 deed bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar vrijwilligerswerk.

Door: Redactie Nationale Zorggids