Normal_huisarts_dokter

Amsterdamse huisartsen kunnen de zorg voor mensen met psychische problemen niet meer aan. Sinds de bezuinigingen in de ggz, komen verwarde personen steeds vaker bij de huisarts. Dat meldt AT5.

81 procent van de Amsterdamse huisartsen ziet een toename van patiënten uit de gespecialiseerde ggz, zo blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek. Meer dan de helft van de huisartsen ervaart problemen in de samenwerking met de psychiatrie, ook heeft een merendeel last van tijdgebrek. En 46 procent van de huisartsen denkt niet bekwaam genoeg te zijn om psychische patiënten te behandelen.

“Het meest opvallende aan de enquête vind ik dat de samenwerking met psychiaters niet goed verloopt. De afspraak is dat als het niet goed gaat, mensen snel weer terug kunnen naar een psychiater. Op dit moment lukt dat niet”, zegt Stella Zonneveld van de Amsterdamse huisartsenkring. Een patiënt moet soms acht weken wachten op de juiste behandeling. Deze wachttijden leiden ertoe dat mensen verward op straat komen en zichzelf verwaarlozen, meent Zonneveld. De huisartsen pleiten voor een vangnet, want zonder een vangnet ‘gaan we van een zelfredzame samenleving naar een “zoek het maar uit-samenleving”’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids