Normal_instagram_app_foto

Een nieuw algoritme, ontwikkeld door onderzoekers van Harvard en de Universiteit van Vermont, kan op Instagram-foto’s depressies bij mensen ontdekken. Het algoritme kon tijdens het onderzoek bij 70 procent van de onderzochte foto’s juist aangeven of iemand een depressie had of niet. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers bekeken 43.950 foto’s van 166 mensen. Daarbij werd met het algoritme een kleuranalyse uitgevoerd. Ook bekeek het algoritme metadata van de foto’s en paste het gezichtsdetectie toe. In 70 procent van de gevallen gaf het algoritme een correcte uitslag. Het algoritme wist zelfs depressieve Instagrammers te herkennen voordat artsen een diagnose hadden gesteld.

Depressieve Instagram-gebruikers gebruiken vaak donkere kleuren en de filters Inkwell en Crema. Onder gezonde gebruikers is de filter Valencia het meest populair, bovendien gebruiken mensen zonder een depressie vaak lichtere en fellere kleuren.

Met de uitslagen van het algoritme willen wetenschappers een bijdrage leveren aan vroegtijdige signalering van depressies. 

Door: Redactie Nationale Zorggids