Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

De online informatie over werkzame stoffen in xtc-pillen is in veel gevallen niet correct. Het Trimbos Instituut deed onderzoek naar de informatieverstrekking rondom de drugs, waarmee gebruikers aan de hand van logo's, kenmerken en foto's kunnen bekijken welk vorm van ecstasy zij hebben gekocht. Gebruikers worden gewaarschuwd om niet zomaar de informatie te vertrouwen die men op het internet vindt. Dit meldt Trimbos Instituut.  

Uit het onderzoek van het instituut kwam naar voren dat in bijna 40 procent van de gevallen een te hoge dosis werkzame stoffen wordt toegekend aan de drugs. In 15,3 procent bleek dat de concentratie juist te laag werd vermeld. Deze onjuiste informatie kan extra risico's met zich meebrengen voor gebruikers.

Wie zelf xtc-pillen gebruikt, kan deze laten testen via het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). De gebruiker krijgt dan te horen wat de samenstelling van die specifieke drug is. Echter wijst het Trimbos Instituut erop dat het bij wet verboden is om deze resultaten online te vermelden. Wie zeker wil weten wat er in een bepaalde pil zit, kan deze het beste laten analyseren bij een testcentrum. De online informatie is volgens het Trimbos Instituut geen veilige manier om de samenstelling te controleren.

Door: Redactie Nationale Zorggids