Normal_kamer_bed_wonen_bouw_rutger_jan_3226

Eerder dit jaar blokkeerde de gemeente Aa en Hunze een project voor begeleid wonen voor mensen met autisme. De gemeente weigerde het woonzorgproject omdat het 1,2 miljoen euro aan Wmo-budget per jaar zou kosten. In een reactie op enkele Kamervragen laat staatssecretaris Van Rijn weten dat de gemeente in haar recht stond toen deze het project weigerde. Dat meldt Zorgvisie. 

Het woonzorgproject wilde van een failliet hotel huisvesting maken voor 24 mensen met een autistische stoornis. De gemeente moest hiervoor een wijziging van de gebruiksfunctie van het gebouw afgeven, maar weigerde vanwege de jaarlijkse kosten van 1,2 miljoen euro.

De gemeente Aa en Hunze heeft het project vooraf getoetst op ruimtelijke aspecten, op de visie Sociaal Domein, veiligheid, betrouwbaarheid en zorgbehoefte, laat Van Rijn weten. In overleg met de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo is besloten dat er geen behoefte is aan uitbreiding van capaciteit. Er zijn voldoende voorzieningen nu en in de nabije toekomst om de zorgbehoefte op te vangen. In de regio van de Drentse gemeenten vinden binnenkort nieuwe aanbestedingen plaats voor Jeugd en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hieronder valt ook beschermd wonen. De gemeenten verwachten dat veel aanbieders zich voor de aanbesteding zullen inschrijven.

“Gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de wet en waar en wanneer dat relevant is het overleg met elkaar aangaan”, besluit Van Rijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids