Normal_hoofd_mri_hersenen

Een traumatisch hersenletsel oplopen als kind kan blijvende gevolgen hebben op latere leeftijd. Volwassenen met dergelijk letsel hebben vaker kans dat ze op later leeftijd kampen met sociale en gezondheidsproblemen, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Oxford. Dat meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden gegevens van ruim een miljoen Zweden bekeken die tussen 1973 en 1985 waren geboren. 9 procent van deze groep liep een traumatisch hersenletsel op voor zijn 25e levensjaar, waarvan het merendeel een mild letsel, zoals een hersenschudding. Deze groep volwassenen heeft meer kans op arbeidsongeschiktheid of het niet afmaken van school vergeleken met volwassenen die geen hersenletsel opliepen in hun jeugd. Bovendien belanden zij twee keer zo vaak in het ziekenhuis vanwege psychische problemen.

De onderzoekers keken niet alleen naar het letsel, maar ook naar leeftijd en geslacht. Ook werden de proefpersonen vergeleken met hun broers of zussen zonder letsel. Genen blijken ook – een kleine – factor te spelen in de ontwikkeling van sociale problemen of gezondheidsproblemen.

Waarom een traumatisch hersenletsel op jonge leeftijd gevolgen heeft later in het leven is niet duidelijk. Indien een kind een hoofdwond oploopt, moeten ouders alert zijn en bovenal medische hulp zoeken. De onderzoekers pleiten ook voor meer aandacht voor preventie van traumatische hersenletsels bij jonge kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids