Normal_kind__meisje__nadenken__zielig__verdrietig__armoede

Het Trimbos-instituut en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voeren in opdrachten van het ministerie van Volksgezondheid een landelijk KOPP/KVO project uit. KOPP-kinderen zijn Kinderen van Ouders met Psychische Problemen, KVO betekent Kinderen van Verslaafde Ouders. Kinderen binnen deze groepen hebben meer kans op psychische of verslavingsproblemen. Dat meldt Trimbos.

KOPP- of KVO-kinderen hebben tussen de drie en tien keer meer kans op een psychische stoornis dan kinderen zonder ouders met psychische of verslavingsproblemen. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 577.000 minderjarige kinderen die binnen deze risicogroep vallen. Het is van nationaal en internationaal belang dat er meer aandacht wordt besteed aan deze kinderen. Preventieve interventies kunnen ervoor zorgen dat kinderen op latere leeftijd minder kans hebben op problemen. Nederland heeft op dit moment een KOPP-Richtlijn en een generieke module KOPP/KVO. Het is aan het Trimbos-instituut om uit te zoeken hoe deze regelingen in de praktijk uitpakken.

Hiervoor gaan Trimbos en VNG langs verschillende regio’s. Vertegenwoordigers van diverse ketenpartners worden hiervoor uitgenodigd. De samenwerkende partijen willen inzicht krijgen in de verdeling van de verantwoordelijkheden rond KOPP/KVO en zoeken knelpunten in de samenwerking. Ook wordt gekeken naar de beschikbaarheid van hulpaanbod en in hoeverre de richtlijn KOPP en de Kindcheck voor KOPP/KVO worden toegepast. Uiteindelijk leidt dit tot een nieuwe KOPP/KVO Handreiking die komend najaar opgeleverd wordt. Deze handreiking is voor gemeenten, zorgverzekeraars, zorgprofessionals en naasten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids