Normal_ggz__forensisch__kliniek

Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE in Eindhoven, vindt de huidige berichtgeving over de Woenselse Poort en tbs in het algemeen te eenzijdig, onjuist en negatief. Er gaat veel goed in forensische klinieken, ook in de Woenselse Poort (onderdeel van GGzE), meent de voorzitter. Echter worden de dingen die wel goed gaan bijna nooit benoemd. Dat meldt Omroep Brabant. 

“Dit negatieve beeld wordt keer op keer bevestigd doordat incidenten bij jullie en kranten breed worden uitgemeten. Dingen die wél goed gaan worden nauwelijks tot nooit benoemd”, zegt Verbugt tegen Omroep Brabant.

De afgelopen paar maanden vonden er enkele dodelijke incidenten plaats in de Woenselse Poort, had één van de therapeuten een relatie met een cliënt en was het mogelijk om vuurwapens en drugs binnen te smokkelen. Verbugt wil deze incidenten niet wegwuiven, hij vindt het zeer belangrijke zaken die onderzocht moeten worden. En waar nodig moeten passende maatregelen genomen worden. Maar het is belangrijk dat de media ook een ander beeld van forensische klinieken schetst, zodat de Nederlander hier een compleet beeld van krijgt. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat de kans dat een tbs’er na de behandeling terugvalt in crimineel gedrag 40 procent minder is dan bij iemand die alleen een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen. Bovendien komt het nauwelijks voor dat een cliënt na verlof niet terugkeert naar de kliniek.

Verbugt snapt dat de media reacties publiceert van negatieve cliënten, want zij hebben niet om de zorg gevraagd, zitten er ook niet op te wachten en voelen zich vrij om hun ongenoegen over de gang van zaken bij de kliniek uit de doeken te doen. “Hetgeen niet impliceert dat we niet elke klacht heel serieus nemen”, aldus de bestuursvoorzitter. De Woenselse Poort past alle toegestane veiligheidsmaatregelen toe, ook als het gaat om agressieve en manipulatieve cliënten. Het besteedt tegenwoordig extra aandacht aan suïcide.

Verbugt doet zijn verhaal om het bewezen nut van forensische zorg meer onder de aandacht te brengen. Mensen die een succesvolle behandeling hebben gehad en de professionals die daarvoor hard hebben gewerkt verdienen ook de aandacht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids