Logo_landelijk_platform_ggz_logo

Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) roept samen met NVvP, P3NL en Alzheimer Nederland, de Tweede Kamer op om de observatiemaatregel van de Wet verplichte ggz niet in te voeren. De partijen willen dat de ambulante- en crisiszorg vanaf 1 januari volgend jaar goed is georganiseerd. Deze vormen van zorg moeten altijd toegankelijk zijn voor mensen die het nodig hebben. De Tweede Kamer spreekt deze week over de observatiemaatregel. Dat meldt LPGGz. 

LPGGz wil de observatiemaatregel tegenhouden omdat het ‘uitnodigt tot willekeurige detentie’, en het is onrechtmatig. Gedurende de driedaagse observatie wordt geen zorg verleend. Bovendien schaadt deze vorm van opsluiting het vertrouwen van de verwarde persoon en kan het als traumatisch ervaren worden.

Minister Schippers wil er met de nieuwe maatregel voor zorgen dat verwarde personen, voordat zij worden behandeld, drie dagen worden geobserveerd. “Het verontrustende is dat deze mensen enkel op basis van een vermoeden van gevaar opgesloten worden”, aldus LPGGz. Het kan zijn dat mensen met dementie, een verstandelijke beperking of door bijvoorbeeld verkeerd medicijngebruik worden opgesloten omdat zij afwijkend gedrag vertonen. LPGGz, NVvP, P3NL en Alzheimer Nederland vinden dat de maatregel ingaat tegen de rechten van de mens. Mensen worden opgesloten zonder enige vorm van hulp. De partijen vinden dit geen juiste werkwijze en hopen dat de observatiemaatregel geen doorgang vindt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids