Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Vanaf vandaag is de Red Alert app beschikbaar die waarschuwt voor extra gevaarlijke pillen. Dat maakt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bekend. De Red Alert app waarschuwt gebruikers van uitgaansdrugs voor pillen die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen dat zijn op basis van wetenschappelijke informatie. Dit meldt Rijksoverheid.

De app is de nieuwste aanvulling op hoe we al communiceren over de meest gevaarlijke pillen via DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem van het Trimbos-Instituut. Martin van Rijn: “Mijn advies is: gebruik helemaal niet, drugsgebruik is nooit zonder risico. Maar wat we kunnen doen om mensen te beschermen die toch gebruiken, doen we. Deze app draagt daar aan bij. Hij biedt bovendien de mogelijkheid om gebruikers van tips te voorzien om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en scheidt vooral de feiten van fabels,” aldus de staatssecretaris. Innovatie in voorlichting was een nadrukkelijke wens van Kamerlid Volp van de PvdA.

De bewindspersoon uit regelmatig zijn zorgen over het gebruik van harddrugs als xtc en noemt ze bloedlink. Drugs en uitgaan moet geen normale combinatie zijn. Daarvoor heeft hij verschillende acties ingezet om dit aan te pakken, onder andere het helpen van ouders om het gesprek aan te gaan met hun kind over het gebruik van drugs, waarvoor hij de site uwkindenuitgaansdrugs.nl liet ontwikkelen.

De Red Alert app is beschikbaar via de  App Store en Google Play. 

Door: Redactie Nationale Zorggids