Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Thuiswonende cliënten met een Wlz-indicatie krijgen vanaf 2017 de thuishulp vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Tot nu toe werd deze vorm van hulp vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit besluit het Rijk in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zo meldt VNG.

Gemeenten pleitten er langer voor dat Wlz-cliënten hun huishoudelijk zorg vanuit die regeling betaald zouden krijgen. Echter was dit eerder niet mogelijk, omdat ze niet tijdig beschikten over cliëntgegevens. Het ministerie van Volksgezondheid en VNG hebben samen met het CIZ en CAK afgesproken om deze gegevens nu wel aan de gemeenten te leveren.

Een cliënt die in 2017 huishoudelijke hulp krijgt vanuit de Wlz, of is overgestapt op een persoonsgebonden budget (pgb), moet deze verandering zelf doorgeven aan de gemeente. “Wanneer hij dit niet doet, kan het risico van dubbele verstrekking niet worden uitgesloten”, zegt de VNG in een brief aan haar leden. Gemeenten moeten in oktober de BSN’s van alle cliënten die thuiszorg ontvangen opsturen het CAK. Zorgkantoren weten welke cliënten zij vanaf 1 januari 2017 overnemen vanuit de Wmo. Zij hebben al rekening gehouden met de groep cliënten bij de zorginkoop van huishoudelijke hulp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids