Normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de stijging van de zorgpremie, de aanpak van fraude door inzage in privégegevens van patiënten en de verplichting voor gemeenten om te zorgen voor beschutte werkplekken.


Zorgpremie hoger dan begroting overheid

Zorgverzekeraar DSW maakte deze week als eerste zorgverzekeraar de hoogte van de zorgpremie bekend. Het lijkt erop dat de verzekerden in Nederland fors meer moeten gaan betalen voor de zorgpremie in 2017. Ondanks de toezeggingen van de regering op Prinsjesdag dat de premiestijging slechts 3,5 procent zou zijn, is de toename bij DSW bijna 10 procent. Verzekerden betalen hierdoor per maand bijna tien euro meer.

Patiëntenfederatie Nederland reageerde woedend op het nieuws. “Een koude douche”, zei directeur Dianda Veldman. Ook de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verrast en eisen uitleg van het kabinet. Minister Schippers van Volksgezondheid wacht op de bekendmaking van de zorgpremies van andere zorgverzekeraars in november. Pas dan kan ze beoordelen of de raming in de begroting inderdaad te rooskleurig is geweest.


Zorgverzekeraars mogen verzekerden achteraf informeren bij inzien patiëntgegevens

De Tweede Kamer stemde deze maand in met enkele wijzigingen binnen de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Een belangrijke verandering is dat verzekeraars vanaf nu hun verzekerden achteraf informeren als zij hun patiëntgegevens hebben ingezien voor een onderzoek naar zorgfraude of declaratiefouten bij een zorgverlener. Voorheen hoefden verzekeraars dit helemaal niet te doen.

Toch deed dit veel stof opwaaien. Vooral Patiëntenfederatie Nederland was teleurgesteld met het besluit. De patiëntenvereniging wil dat patiënten voorafgaand aan het onderzoek worden geïnformeerd. “Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar”, aldus de patiëntenfederatie.


Klijnsma past Participatiewet aan

Gemeenten zijn vanaf volgend jaar verplicht om mensen met een arbeidsbeperking beschut werk aan te bieden. Daarmee wordt voor mensen, die alleen met intensieve begeleiding of onder beschutte omstandigheden kunnen werken, een betaalde baan bereikbaar. Ook is er een verbetering in de regelruimte voor de Wet banenafspraak. De wet maakt het nu mogelijk dat mensen bij wie op de werkplek wordt vastgesteld dat zij niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, worden opgenomen in het doelgroepregister, via de Praktijkroute. De Praktijkroute moet ervoor zorgen dat de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking minder bureaucratisch kan verlopen.

Gemeenten zijn het echter niet eens met de budgettaire consequenties en het beleid rondom het creëren van beschutte werkplekken. Leidschendam-Voorburg en Tilburg zijn van mening dat zij binnen de gemeente betere opties hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij vinden dat  dagbesteding of vrijwilligerswerk geschikte opties voor hen zijn. De gemeenten maken de doelgroep mensen arbeidsbeperking op deze manier groter, waardoor ook meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt betrokken worden.


Overig nieuws

  • Vanaf 1 april 2017 is de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) beschikbaar als eerste test voor zwangere vrouwen. Vanaf volgend jaar wordt de test gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling, hiervoor heeft het kabinet 26 miljoen euro beschikbaar gesteld.
  • Minister Schippers verhoogt de leeftijdsgrens voor een ivf-behandeling van 45 naar 50 jaar. Vrouwen tot 50 komen straks in aanmerking voor een behandeling met een donoreicel of eicel die voor hun 43ste is geoogst.
  • Het kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen euro extra uit voor kinderen in arme gezinnen. Het geld wordt op een onorthodoxe manier verstrekt. De kinderen worden in natura geholpen met bijvoorbeeld zwemlessen, voetbalschoenen of een fiets.
  • Ruim drie kwart van de Nederlandse gemeenten gaan in de fout met de inzet van geld dat bedoeld is voor huishoudelijke hulp. Uit onderzoek van FNV Zorg en Welzijn onder alle 390 gemeenten blijkt dat 77 procent van hen juridisch fout of een zeer discutabel beleid voert op het gebied van thuiszorg.
  • Per saldo gaat er vanaf 2017 minder geld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet naar gemeenten dan oorspronkelijk geraamd. Bepaalde groepen cliënten worden niet meer door gemeenten geholpen, maar vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Gemeenten hebben daarom ook geen uitgaven meer voor deze groepen.
  • Meerdere politieke partijen, waaronder GroenLinks, lieten deze maand weten voor afschaffing van het eigen risico te zijn. De belangrijkste reden hiervoor is zorgmijding. Mensen gaan minder snel naar dokter als ze eerst zelf enkele honderden euro’s moeten betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids