Normal_diagnose_dokter

Onderzoekers van het VUmc hebben ontdekt dat dokters bij een bepaalde vorm van dementie, frontotemporale dementie, vaak misdiagnoses stellen. Frontotemporale dementie (FTD) tast de persoonlijkheid en het sociale gedrag van de patiënt aan. Dat meldt Nieuwsuur. 

Zo komt het bij de misdiagnoses van deze vorm van dementie voor dat mensen die de ziekte niet hebben in een verpleeghuis belanden, of mensen die het juist wel hebben onterecht naar een psychiatrische instelling moeten. Patiënten met FTD worden regelmatig aangezien voor iemand met een psychiatrische stoornis, en andersom.

Om dergelijke misdiagnoses te voorkomen wil Welmoed Krudop, onderzoekster van het VUmc, dat er meer samenwerking komt tussen neurologen en psychiaters. Voor haar onderzoek opende het ziekenhuis een speciale poli waar professionals samenwerkten voor een diagnose. Twee jaar lang werden 137 patiënten die symptomen van FTD vertoonden gevolgd. Een derde van hen bleek FTD te hebben, een derde had een neurologische stoornis en een derde kampte met een psychiatrische stoornis. Neurologen van het VUmc hopen dat meer ziekenhuis zulke speciale poli’s openen waar neurologen en psychiaters samenwerken om sneller juiste diagnoses te stellen.

Klazien Kuilboer is één van de patiënten die een verkeerde diagnose kreeg. Zij kreeg vijf jaar geleden te horen dat ze frontotemporale dementie had, ze zou opgenomen worden op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Het VUmc deed extra onderzoek naar haar diagnose, waaruit al snel bleek dat Kuilboer niet dement was, maar leed aan een zware depressie. Medicatie en elektroshocktherapie hielpen haar weer grip te krijgen op haar leven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids