Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een virtual reality-bril ontwikkeld voor anorexiapatiënten. Met deze bril kan het verdraaide beeld dat patiënten met anorexia van zichzelf hebben, worden bijgesteld. Dat meldt NOS. 

De onderzoekers creëerden een virtueel lichaam dat via de VR-bril aan mensen met anorexia wordt getoond. Patiënten die door de bril kijken, worden tegelijkertijd met een kwastje aangeraakt op bepaalde lichaamsdelen. Dat kwastje is ook virtueel te zien op de betreffende lichaamsdelen. Op deze manier creëren de onderzoekers een Full Body Illusion.

“Veel patiënten waren echt verrast”, zegt psycholoog Anouk Keizer na de testperiode. Zo zeiden patiënten dat ze heel dun waren, terwijl ze virtueel een dikker lichaam zagen dan hun eigenlijke lichaam. Middels de VR-bril wordt een realistisch beeld van het lichaam van een anorexiapatiënt gecreëerd. Drie uur na het afzetten van de bril, hadden de patiënten nog steeds een beter beeld van hun lichaam. Het gaat niet om informatie die ze via hun ogen binnenkrijgen, maar de hersenen moeten voor de gek worden gehouden.

De nieuw ontwikkelde techniek is nog geen officiële methode. Het is niet bekend of deze techniek uiteindelijk in de praktijk gebruikt kan worden. Daar moeten de onderzoekers verder induiken. In het Amerikaanse tijdschrift Plos One is vorige week ook een artikel verschenen over het onderzoek van Universiteit Utrecht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids