Normal_normal_verward

Er moet beter geluisterd worden naar de familie van verwarde personen die gevaarlijk kunnen worden. Dat wil minister Schippers van Volksgezondheid. Broers, zussen of ouders weten vaak wanneer het slecht gaat met hun verwarde familielid en wanneer deze opgenomen zou moeten worden. Om dit te bewerkstelligen gaat Schippers een wet die op dit moment wordt opgesteld aanpassen. Familieleden krijgen hierin een sterkere positie. Dat meldt EenVandaag.

Aanleiding is het rapport van de commissie Hoekstra over de moord op oud-minister Els Borst. De familie had jarenlang tevergeefs geprobeerd moordenaar Bart van U. gedwongen te laten opnemen.

De huidige wet beschermt de rechten van de patiënt die te maken krijgt met een gedwongen opname. Maar familieleden die naar de psychiater stappen om te waarschuwen worden vaak niet gehoord. In de toekomstige wet van Schippers kan familie van een verward persoon zijn zorgen uit bij de officier van justitie. Die laat een onafhankelijk psychiater naar de patiënt kijken en brengt de zaak voor de rechter. Deze bepaalt uiteindelijk of gedwongen opname nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids