Logo_vektis_logo

In 2014 werden minder mensen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) opgenomen dan in het jaar daarvoor. Dit en meer blijkt uit nieuwe cijfers van de website Zorgprisma Publiek, wat onderdeel is van Vektis. Op woensdag bracht informatiecentrum voor de zorg Vektis nieuwe cijfers naar buiten, die nu vrij toegankelijk zijn via de website. Naast de daling van het aantal ggz-patiënten, zijn er ook gegevens over de kosten van de ggz te vinden. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

In totaal telde Nederland in 2014 1,2 miljoen ggz-patiënten. Het aantal opnames in de ggz daalde in dat jaar, namelijk van 6,6 procent in 2013 en 6,2 procent in 2014. Zo'n 280.000 patiënten werden in de basis ggz behandeld. Daar ging in dat jaar een slordige 5,4 miljard euro mee gemoeid.

Een derde van alle ggz-patiënten werd behandeld door de praktijkondersteuner (POH) bij de huisarts. In 2014 was een stijging van maar liefst 201 procent waarneembaar bij de POH, in verhouding tot een jaar eerder. Daaruit is op te maken dat meer mensen met geestelijke gezondheidsproblemen eerst via de huisarts en de praktijkondersteuner hulp zoeken. De groep die door hen behandeld wordt, kostte de samenleving in 2014 109 miljoen euro. Dat is slechts 2 procent van de gehele kosten voor de ggz.

Op de website Zorgprisma Publiek zijn ook gegevens gepubliceerd in een volumemonitor over de ggz. Hierin is te vinden in welke gemeente een bepaalde aandoening het meeste voorkomt en hoeveel patiënten daarvoor behandeld worden in een zorginstelling zonder verblijf. Ook zijn cijfers toegevoegd over COPD/Astma.

Door: Redactie Nationale Zorggids