Normal_onderzoek_wetenschap

Er is een nieuwe lijst beschikbaar van omgevingsfactoren die mogelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van dementie. Hoogspanningsleidingen, een vitamine D-tekort of blootstelling aan luchtverontreiniging zijn voorbeelden van factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Onderzoekers van de Schotse Universiteit van Edinbrugh willen dat omgevingsfactoren een grotere rol krijgen in toekomstige onderzoeken naar dementie. Dat meldt NU.nl.

Voor de nieuwe lijst van omgevingsfactoren screenden de onderzoekers bijna vijfduizend verschillende onderzoeken. Tot nu toe werd er bij onderzoek naar dementie vooral gekeken naar de gevolgen van een bepaalde levensstijl of andere leeffactoren, zoals roken, diabetes en depressie. Een derde van het risico op dementie is tot nu toe niet te verklaren. Daarom willen de onderzoekers bekijken welke andere factoren invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van dementie.

De Schotse wetenschappers zijn vooralsnog blij met de nieuwe lijst van omgevingsfactoren. Want, zo stelt onderzoeker Tom Russ, aan deze factoren is daadwerkelijk iets te doen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids