Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Naar aanleiding van berichtgeving in de media over mogelijke misstanden in de forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort is de Inspectie Veiligheid en Justitie een incidentonderzoek gestart. Gedurende het onderzoek heeft de inspectie de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de raad van bestuur van Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (GGzE) tussentijds geïnformeerd dat de situatie onvoldoende veilig is en dat er directe verbetermaatregelen nodig zijn. Dat meldt de Inspectie Veiligheid en Justitie.

De inspectie heeft tijdens het onderzoek geconcludeerd dat er veel wisseling is van personeel, een hoog ziekteverzuim en dat er veel tijdelijk en onvoldoende ervaren personeel wordt ingezet. De werkdruk blijkt erg hoog en nieuwe werknemers krijgen onvoldoende inwerktijd. Ook zag de inspectie dat soft- en harddrugs gemakkelijk te verkrijgen zijn in de tbs-kliniek. Hoewel de inspectie zich bewust is van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ), wordt er van de Woenselse Poort verwacht dat het passende maatregelen treft om de beschikbaarheid van drugs te beheersen.

Verbale agressie, fysieke agressie en intimidatie door cliënten jegens het personeel komt regelmatig voor. Uit angst voor vergelding melden werknemers dit niet bij de politie. Tijdens het onderzoek lieten ze de inspectie weten dat het bovendien niet meer mogelijk is om aangifte te doen op naam van de kliniek. Onderling ervaren medewerkers ook problemen. Zo vinden teams het lastig om elkaar aan te spreken op kwesties en opereren afdelingen vaak als zelfstandige eilandjes.

Op basis van de bevindingen schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff dat de inspectie de raad van bestuur van de Woenselse Poort heeft verzocht een plan van aanpak op te stellen vóór 19 oktober. Daarin moeten maatregelen staan die een duurzaam, veilig en verantwoord leef- en werkklimaat bevorderen. Inmiddels is er een externe veranderdirecteur aangesteld. Dijkhoff heeft tevens afgesproken dat er een externe procesbegeleider komt die het verbeterproces binnen de kliniek gaat ondersteunen. “Het beeld dat de inspectie over De Woenselse Poort schetst is ernstig. De veiligheid van personeel en patiënten in de Woenselse Poort moet zo snel mogelijk weer op orde zijn”, aldus Dijkhoff. Begin 2017 brengt de inspectie nogmaals een bezoek aan de kliniek om te beoordelen of de verbetermaatregelen effect hebben op de veiligheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids