Logo_logo_nu_91

GGz Dimence en GGz Breburg moeten beide een verpleegkundige alsnog onregelmatigheidstoeslag (ORT) betalen over vakantiedagen. Dat heeft de rechtbank Overijssel respectievelijk Zeeland-West-Brabant deze week besloten. Namens de medewerkers had NU'91 een zaak daartoe aangespannen. Dat meldt NU’91. 

Beide rechters oordeelden dat de wet bepaalt dat ORT deel uitmaakt van het loon en dat het loon moet worden doorbetaald tijdens verlof en vakanties; een werkgever mag op dit punt niet afwijken als dit een verslechtering betekent voor de werknemer. Eerder hadden andere rechters al hetzelfde beslist naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

“We raken de tel van gewonnen ORT-zaken bijna kwijt. En nog willen werkgevers geen collectieve afspraken maken”, aldus Michel van Erp NU'91'. Alhoewel: in het cao akkoord VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) dat NU'91 deze week heeft afgesloten, is de ORT-uitbetaling over het verleden en de toekomst goed geregeld. NU'91 roept de werkgevers in de ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg op zich te conformeren aan de VVT. 

Door: Redactie Nationale Zorggids