Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Getrouwde tbs’ers eisen gisteren in de rechtbank in Arnhem dat ze in dezelfde Zeeuwse kliniek geplaatst worden. Beide mannen zitten op een longstay-afdeling, maar verblijven op verschillende locaties. De rechter heeft het kort geding donderdag uitgesteld met nog eens zes weken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Beide longstay-afdelingen waar de mannen verblijven vallen onder de Pompestichting. Ze ondergaan geen re-integratiebehandeling en komen waarschijnlijk nooit meer buiten. Volgens advocaat Jos Willemsen is hun relatie het enige dat ze nog hebben. De Pompestichting vreest echter voor een hereniging, omdat één van de mannen (John) zich eerder misdragen zou hebben. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid overgeplaatst naar een nieuwe kliniek in Nijmegen en niet naar de kliniek waar zijn man zit in het Brabantse dorp Zeeland. De mannen hebben elkaar niet meer gezien sinds ze trouwden in december 2015.

De mannen eisen niet dat ze op één afdeling komen, maar wel op dezelfde locatie. Zo wordt een bezoekregeling gemakkelijker, gezien verlof niet mogelijk is. Advocaat Willemsen beroept zich op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het onwrikbare recht op een gezinsleven staat vastgelegd. In dit verdrag staat: “Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privéleven en zijn familie- en gezinsleven”. Willemsen vindt dat dit ook geldt voor gedetineerden. Wat de uitspraak van de rechter zal zijn is nog enkele weken afwachten. Ook de Pompestichting wacht het kort geding af. 

Door: Redactie Nationale Zorggids