Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Platform MEER GGZ pleit voor meer helderheid rondom de zorgplicht van gemeenten op het gebied van jeugd-ggz. Het platform wil dat de rechter hiervoor wordt ingeschakeld. Diverse gemeenten dreigen geen jeugdhulp meer te verlenen omdat het geld op is. Platform MEER GGZ roept ouders op om zich te melden als hun kind momenteel op de wachtlijst staat, zodat het een proefproces kan starten over de zorgplicht van gemeenten. Dat meldt Skipr.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het budget in de jeugdzorg, dat vindt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Dit houdt in dat zij de tekorten op het jeugdzorgbudget moeten compenseren met de overschotten op het Wmo-budget. Problemen moeten gemeenten onderling oplossen, door een client bijvoorbeeld door te verwijzen naar jeugdhulpinstellingen in gemeenten die nog geld over hebben. Echter gebeurt dat in de praktijk bijna niet.

MEER GGZ, waarin onder andere de Opvoedpoli, Stichting Human Concern en OCRN zijn verenigd, wil dat er een oplossing komt voor het probleem en hoopt daarom middels een proefproces meer duidelijkheid te creëren over de zorgplicht van gemeenten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids