Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_arend_jan

Psychiaters zijn huiverig voor het nieuwe plan van het kabinet om stervenshulp te verlenen aan ouderen die vinden dat zij een voltooid leven. Hierin is waarschijnlijk een nieuwe rol voor psychiaters weggelegd. Zij zouden bijvoorbeeld moeten beoordelen of een oudere met een doodswens niet aan een depressie lijdt. Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) vreest ervoor dat een diagnose van 'geen depressie' kan leiden tot een vrijbrief voor hulp bij zelfdoding. Dat meldt Trouw. 

Denys vreest dat ouderenpsychiaters gaan meedenken over het voltooide leven, of ze nu willen of niet. “De psychiater weet heel goed dat het oordeel ‘geen depressie’ betekent dat de patiënt dan in principe dood mag, ook al zal een ander het dodelijke middel verstrekken. Uiteindelijk wordt die inschatting indirect toch een waardeoordeel over de mate waarin iemands leven voltooid is. Daar zijn psychiaters niet voor”, vindt Denys.

Hoewel er in de kabinetsplannen niet direct wordt gesproken over de rol van de psychiater, wordt er naast verpleegkundigen en psychologen ook over artsen gesproken die de rol van stervenshulpverlener mogelijk op zich dienen te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids