Normal_pols_voelen_hartritme_hartslag

Het hartritme van jonge mannen kan voorspellen of zij op latere leeftijd te maken krijgen met psychiatrische aandoeningen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Helsinki, die een link hebben gevonden tussen een hoog of laag hartritme en aandoeningen zoals een angststoornis, dwangneurose en verslaving. Dit meldt Nu.nl. 

Voor het onderzoek is tussen 1969 en 2010 data verzameld van bijna 2 miljoen Zweedse militairen. Er werd gekeken naar het hartritme en de bloeddruk van de deelnemers en deze data werd vergeleken met gezondheidsinformatie over mannen in 2013. Voor het onderzoek zijn externe factoren niet meegenomen in de analyse en is er puur gekeken naar het hart.

Jonge mannen met een hoge hartslag (meer dan 82 slagen per minuut) hebben volgens de onderzoekers meer kans om dwangneuroses, schizofrenie en angststoornissen te ontwikkelen op latere leeftijd. Omgekeerd geldt dat mannen met een lage hartslag (minder dan 62 slagen per minuut) vaker te maken krijgen met crimineel gedrag en verslaving.

Mannen met een hoge of lage hartslag hoeven zich niet direct zorgen te maken, zo benadrukken de onderzoekers. “Het zijn heel ingewikkelde ziektes. Dit is slechts een klein stukje van de puzzel.”

Door: Redactie Nationale Zorggids