Normal_psychose_depressie

Een abortus verhoogt het risico op psychische aandoeningen niet. Dit blijkt uit een rapport van Jenneke Ditzhuijzen van de Universiteit Utrecht. Ditzhuijzen voerde samen met het Trimbos-instituut het door ZonMw gefinancierde Dutch Abortion and Mental Health Study (DAMHS) uit. Dat meldt ZonMw.

Voor het onderzoek werden deelnemers die een abortus hadden meegemaakt vijf jaar lang gevolgd. In vijf jaar tijd zijn ze drie keer geïnterviewd. Het eerste interview vond tussen de 20 en 40 dagen na de abortus plaats. Vervolgens werden ze na 2,5 tot drie jaar en na vijf jaar nog een keer geïnterviewd. De gegevens die Ditzhuijzen uit de interviews haalde, vergeleek ze met gegevens uit een andere studie genaamd de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2), een algemene studie over het voorkomen en beloop van psychische aandoeningen onder Nederlanders.

In haar onderzoek maakte Ditzhuijzen onderscheid tussen vrouwen bij wie een psychische aandoening zich voor het eerst manifesteerde en vrouwen die een terugval kregen. “Als vrouwen nog nooit eerder een psychische aandoening hadden gehad, was het risico op het ontstaan van zo’n aandoening niet verhoogd.” De onderzoekster denkt dat risico wel hoger is bij vrouwen die al eerder met psychische problemen kampten, maar benadrukt dat dit geen vaste conclusie is. 

Door: Redactie Naitonale Zorggids