Normal_drinken_bier_alcohol

In het nieuwe televisieprogramma ‘Oh Oh Daar Gaan We Weer’ waarvan gisteren de eerste aflevering te zien was op RTL5, worden 8 jongeren uit de regio Den Haag naar een zonnige Europese vakantiebestemming gestuurd. Daarbij is het de bedoeling dat er allerlei spraakmakende ontwikkelingen te zien zullen zijn. Overmatig alcoholgebruik wordt door RTL gefaciliteerd en zelfs aangemoedigd. Dit meldt STIVA, Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie.

Overheid, gezondheidsprofessionals en het bedrijfsleven werken er keihard aan om overmatig drinken tegen te gaan. Dat is de afgelopen jaren gelukkig succesvol geweest. Zo is het ‘bingedrinken’ onder jongeren van 12 tot en met 16 jaar gehalveerd in vergelijking met ruim tien jaar geleden. Ook volwassenen drinken minder excessief. De beeldvorming door RTL in programma’s als ‘Oh Oh Daar Gaan We Weer’ kan contraproductief werken op deze gunstige ontwikkeling.

De Nederlandse alcoholbranche roept RTL op om met onmiddellijke ingang te stoppen met het uitzenden van Oh Oh Daar Gaan We Weer. Gisterochtend is een brief aan RTL verzonden met de oproep om hierover met elkaar in gesprek te gaan. STIVA directeur Peter de Wolf: “Het is heel wrang dat RTL op RTL4 het programma ‘Verslaafd’ uitzendt, wat een programma is waar betrokkenheid centraal staat. En tegelijkertijd op RTL5 een programma waarbij zuipen wordt verheerlijkt”.

In 2013 heeft STIVA ook al geageerd tegen televisieprogramma’s waar overmatig alcoholgebruik wordt gefaciliteerd en aangemoedigd. Ondanks de vele poging van organisaties en de overheid om drankgebruik onder jongeren te verminderen, drinkt een deel van de minderjarigen nog steeds te veel alcohol. Beeldvorming van programma’s zoals Oh Oh Daar Gaan We Weer kunnen jongeren negatief beïnvloeden in de keuzes die zij maken rondom alcoholgebruik.

Door: Redactie Nationale Zorggids