Logo_npo_3_logo_2014.svg

Dinsdagavond om 21.20 uur wordt de documentaire ‘Emma Wil Leven’ uitgezonden. De documentaire is de Anorexia Special van NPO 3. Sophie Hilbrand en documentairemaker Jessica Villerius praten met de ouders van Emma over haar ziekte: anorexia nervosa. Dat melden NPO 3 en Algemeen Dagblad.

Toen Emma twaalf jaar oud was kreeg ze de diagnose anorexia nervosa. Na zes jaar blijkt haar strijd gestreden. Sondevoeding hielp niet meer en ze kwam voor een keuze te staan. Ze kon opgenomen worden op de intensive care of nog een laatste keer proberen met eigen regie te herstellen in een kliniek in Portugal. Emma koos voor het laatste. In Portugal besluit zij haar leven vast te leggen op camera met de boodschap dat ze voor het leven kiest. Echter is de schade aan haar lichaam dusdanig groot, dat ze niet meer herstelt.

Documentairemaker Villerius werd pas onderdeel van de documentaire toen Emma was overleden. Emma’s behandelaren namen contact met haar op na haar dood en vroegen haar om een documentaire te maken van de film van Emma zelf. Villerius reageerde terughoudend, omdat ze al twee films over de eetstoornis had gemaakt. Toch besluit ze om de documentaire te maken omdat Emma niet meer leefde en anderen wilde waarschuwen voor de ziekte.

Na de documentaire spreekt presentatrice Sophie Hilbrand met betrokkenen, voormalig patiënten en deskundigen. De vraag die centraal staat is: hoe kan de ziekte anorexia nervosa minder slachtoffers eisen? 

Door: Redactie Nationale Zorggids