Normal_dna_1

Met nieuwe resultaten van een onderzoek naar schizofrenie, kan bekeken worden of iemand drager is van de genen die de kans op de ziekte vergroten. In totaal werkten meer dan 170 wetenschappers uit Noord-Amerika en Europa mee aan het dna-onderzoek voor de psychische aandoening. Dit meldt Nu.nl.

De Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) deed ook mee aan het onderzoek. De gegevens van meer dan 40.000 deelnemers werden geanalyseerd door de wetenschappers. Hieruit kwam naar voren dat schizofrenie een aantal risicovarianten in het dna kent. Door het in kaart brengen van deze genen, wordt het makkelijk om een vroege diagnose te stellen.

Ook geeft het onderzoek aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor schizofrenie. “Deze studie is een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen van de genetica van schizofrenie”, zegt  één van de hoofdonderzoekers Daniëlle Posthuma, tevens hoogleraar Complex Trait Genetics aan de VU. Maandag werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in ‘Nature Genetics’.

Door: Redactie Nationale Zorggids