Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Twee getrouwde tbs’ers eisten vorige maand in de rechtbank dat ze in dezelfde Zeeuwse kliniek geplaatst worden. Beide mannen zitten op een longstay-afdeling, maar verblijven op verschillende locaties. De rechter verwees de zaak naar de commissie van toezicht van de Pompekliniek, waar de mannen verblijven. Deze oordeelde dat de mannen gescheiden moeten blijven. Dat meldt de Gelderlander.

Sinds de mannen met elkaar trouwden in december 2015 hebben ze elkaar niet meer gezien. Beiden ondergaan geen re-integratiebehandeling en komen waarschijnlijk nooit meer buiten. Volgens advocaat Jos Willemsen is hun relatie het enige dat ze nog hebben. Eén van de mannen (John) kan beter op de nieuwe longstay-afdeling in Nijmegen blijven, vindt de commissie van toezicht. Hij heeft meer regels en structuur nodig dan zijn man Marcel. Als ze herenigd worden, vreest de commissie voor misdragingen.

De advocaat van de mannen gaat in hoger beroep bij de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Hierbij beroept hij zich op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het onwrikbare recht op een gezinsleven staat vastgelegd. In het verdrag staat: “Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privéleven en zijn familie- en gezinsleven.”

Door: Redactie Nationale Zorggids