Normal_depressie__verdrietig__meisje__vrouw

Enkele honderdduizenden Nederlanders hebben jaarlijks last van een winterdepressie. Volgens MIND, het platform om ervaringen met een depressie te delen, heeft een winterdepressie vooral te maken met de veranderende hoeveelheid licht. De aanmaak van melatonine wordt verstoord en mensen krijgen last van sombere gevoelens en vermoeidheid. Lichttherapie kan hierbij helpen. Maar ook regelmaat en buitenlucht zijn mogelijk de oplossing voor het verhelpen van een winterdepressie. Dat meldt RTL Nieuws.

Doordat de aanmaak van het hormoon melatonine wordt verstoord kunnen mensen last krijgen van een winterdepressie. De klachten die ontstaan zijn te vergelijken met een normale depressie, maar in tegenstelling tot een niet-seizoensgebonden depressie gaat een winterdepressie uiteindelijk weer weg. De diagnose winterdepressie wordt pas gesteld als iemand minstens twee achtereenvolgende jaren, gedurende de winter veertien dagen met de klachten kampt.

Het is belangrijk om niet alleen tegen de symptomen te vechten. Esther Alting van MIND raadt lichttherapie aan. “Je huisarts kan je doorverwijzen om die therapie te krijgen. Het is heel effectief, je wordt dan een aantal keer een half uur lang blootgesteld aan een specifiek soort licht dat de aanmaak van melatonine stimuleert. Voor veel mensen helpt dat echt”, zegt Alting. Echter is therapie niet altijd nodig. Regelmaat, drie maaltijden per dag en bewegen in de buitenlucht kan ook bijdragen aan een gezondere geest. 

Door: Redactie Nationale Zorggids