Normal_yoga-bewegen-gym

De van oorsprong Indiase traditie van yoga is door de Verenigde Naties (VN)-organisatie UNESCO op de lijst met werelderfgoed gezet. Dat gebeurde tijdens een samenkomst van de organisatie in Addis Abeba in Ethiopië. Er werden nog meer tradities en culturele elementen toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed, waaronder de Belgische biercultuur, de Egyptische vechtkunst Tahtib en Zuid-Koreaanse vrouwelijke duikers Haenyeo. Dit meldt Nu.nl.

Yoga is een traditie die uit India stamt waarbij ademhalingsoefeningen gecombineerd worden met lichamelijke oefeningen, meditatie en mindfulness om zo lichamelijke en geestelijke gezondheid en welbevinden te bevorderen. “Yoga is gebaseerd op het in harmonie brengen van geest, lichaam en ziel. Het wordt gedaan door jong en oud, zonder onderscheid op basis van sekse, klasse of religie”, schrijft UNESCO.

Wereldwijd is yoga de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Er zijn verscheidene soorten waarbij de aard van de oefeningen, het tempo en zelfs de temperatuur in de ruimte van elkaar verschillen. Het is één van de snelst groeiende sporten in Nederland met meer dan 800 yogascholen die staan ingeschreven bij Yoga Online. In 2013 deden naar schatting 558.000 Nederlanders aan yoga, zo meldde Trouw in een artikel in dat jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids