Normal_spiegel_ijdel

Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis van de lichaamsbeleving. Ongeveer één op de honderd Nederlanders lijdt hieraan. Waar deze obsessie voor het lichaam vandaan komt is onbekend. Patiënten die kampen met de stoornis kunnen sinds tien jaar behandeld worden in het Amsterdamse AMC. Ook de 29-jarige Gijs krijgt daar therapie. Hij ziet vooral problemen in zijn gezicht die anderen niet zien. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) biedt cognitieve gedragstherapie voor mensen met BDD. Daar zijn nu ongeveer tweehonderd mensen met de stoornis behandeld, veelal met succes. BDD wordt vaak niet opgemerkt als psychische stoornis, vooral niet door plastisch chirurgen en cosmetische artsen. Gijs en het AMC willen daarom dat artsen meer bekend raken met de stoornis.

“Veel artsen en psychiaters hebben nog nooit van BDD gehoord. Het is ook moeilijk om de diagnose te stellen, maar het is wel belangrijk dat er meer wordt gelet op de signalen. Het kan heel ernstig zijn. En een operatie lost het werkelijke probleem niet op”, zegt Gijs.

Gijs heeft veel problemen met zijn neus, maar is blij dat hij zijn neus niet heeft laten verbouwen. Hij probeert nog steeds spiegels te vermijden, maar dat is niet makkelijk. Maar dankzij de therapie bij het AMC kan hij veel beter leven met BDD.

Door: Redactie Nationale Zorggids