Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

Het besluit van het kabinet om de partydrug 4-FA te verbieden, is niet goed ontvangen door jonge gebruikers. Via een Facebookpagina roept initiatiefnemer Lyle Muns op om dat besluit terug te draaien. Het zou beter zijn om de drug legaal te houden zodat er toezicht blijft op de kwaliteit van de drug. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De partydrug 4-FA, voluit 4-fluoramfetamine, is verkrijgbaar in pil, capsule of poeder en is in Nederland snel in opmars gekomen. Ernstige hoofdpijn, hersenbloedingen en schade aan het hart en bloedvaten kunnen resultaat zijn van het gebruik van het middel. Volgens het Trimbos-instituut zijn in ieder geval twee mensen overleden na het gebruik van 4-FA.

Echter denkt Lyle Muns dat deze twee sterfgevallen voornamelijk komen door onjuist gebruik van de drug. Hij pleit voor meer informatie over verantwoord drugsgebruik, de combinatie met andere middelen zoals alcohol en meer toezicht op de kwaliteit van het middel. Muns denkt dat door het verbod op 4-FA mensen niet minder van de drugs gaan gebruiken. Het zou alleen leiden tot weinig controle op de “troep die in drugs zitten”, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Muns streeft er naar om alle harddrugs, behalve heroïne, legaal te maken.

Vanaf 1 april is 4-fluoramfetamine illegaal. De drug komt op Lijst I (harddrugs) van de Opiumwet. Hiermee wordt het verboden om het middel te produceren, evenals de handel in 4-FA.

Door: Redactie Nationale Zorggids