Logo_logo_trimbos

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het jaarrapport van de Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ aangeboden aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor deze monitor van het Trimbos-instituut is de eerdere afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties om in de ggz ambulante zorg op te bouwen en klinische capaciteit af te bouwen. De ambulantisering moet bijdragen aan een gezonder, zelfstandiger en socialer leven van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Sinds de in 2012 gemaakte afspraken is het aantal plaatsen in psychiatrische klinieken en het beschermd wonen inderdaad gedaald, zo blijkt uit de monitor. In het jaar 2015 daalde het aantal plaatsen in psychiatrische klinieken met vier à vijf procent en in het beschermd wonen met drie procent. De totale klinische capaciteit blijft daarmee nog steeds ruim boven het Europese gemiddelde.
In de zorg en ondersteuning komen nieuwe initiatieven op, zoals Intensive Home Treatment (voor mensen in crisis) en zelfregiecentra. De monitor laat in het afgelopen jaar echter geen intensivering van de ambulante zorg zien. Zo zijn er per saldo geen uitbreidingsplannen bij de circa 400 FACT-teams die intensieve thuiszorg bieden. De teams signaleren een verzwaring van de problematiek, terwijl het aantal cliënten per hulpverlener stijgt. De totale inkomsten van de instellingen blijven in hoofdzaak uit de klinieken en het beschermd wonen komen.

Bij elkaar genomen roepen de monitorresultaten op tot een grotere urgentie voor investeringen in goede ambulante zorg, meer herstel, meer participatie, een betere gezondheid en meer sociale inclusie van mensen met een ernstige psychische aandoening. Een hulpmiddel om de ondersteuning te organiseren is het tegelijk met de monitor door het Trimbos-instituut aan Volksgezondheid aangeboden handvat voor de regionale samenwerking tussen zorgaanbieders, financiers, cliëntenorganisaties en andere maatschappelijke organisaties.

Door: Redactie Nationale Zorggids