Normal_antidepressiva__depressie__medicijnen

Het merendeel van de miljoen Nederlanders die antidepressiva slikt, zou dat eigenlijk niet moeten doen. Volgens epidemioloog Dick Bijl heeft 98 procent van de antidepressivagebruikers niets aan de medicatie, maar krijgen ze wel te maken met de bijwerkingen. Bovendien is het lastig om van de pillen af te komen, omdat ze verslavend werken. Dat melden Trouw en NOS.

Artsen schrijven antidepressiva te gemakkelijk voor, vindt Bijl. Veel mensen die de medicatie krijgen voorgeschreven zijn niet ernstig depressief. Soms krijgen mensen na twee weken van depressieve gevoelens al de diagnose depressie. Naast antidepressiva wordt ook te veel adhd- of psychosemedicatie voorgeschreven. Echter blijft het gissen naar de werkzaamheid ervan.

De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) laat weten te werken aan betere hulp bij het afbouwen van antidepressiva. Huisarts Jako Burgers geeft toe dat huisartsen hebben onderschat hoe moeilijk dat is. In ongeveer een jaar tijd moet er een nieuwe richtlijn voor huisartsen komen, waarin staat hoe zij patiënten kunnen helpen met het afbouwen van medicatie en voor het voorkomen van het gebruik.

Niet iedereen kan zomaar stoppen, zegt Burgers. “Mensen komen niet zomaar naar ons toe. Ze hebben serieuze problemen. Ze functioneren niet meer goed, bijvoorbeeld omdat hun relatie slecht gaat of er iemand is overleden. Je geeft dan een medicijn, dat geeft ze rust. Maar het zou wel mindere kunnen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids