Normal_antidepressiva__depressie__medicijnen

In Nederland krijgen veel mensen antidepressiva voorgeschreven maar voor een groot deel van die groep werkt het middel niet of niet genoeg. Eerder waarschuwde epidemioloog Dick Bijl al dat 98 procent van de gebruikers van het middel geen voordeel ervaren. Andere artsen zijn iets positiever gestemd, maar nog altijd wordt te vaak en onnodig antidepressiva voorgeschreven. Dit meldt Volkskrant.

Antidepressiva kunnen iemand met een depressie helpen, maar het is onduidelijk hoeveel procent van de patiënten daadwerkelijk gebaat is bij het middel. Volgens Dick Bijl zijn antidepressiva effectief bij slechts 2 procent van de patiënten, andere deskundigen gaan uit van tien tot dertig procent. Exacte cijfers ontbreken vooralsnog, wat het voor artsen lastig maakt om een goede afweging te maken om wel of niet antidepressiva voor te schrijven.

Meer dan één miljoen Nederlands slikken middelen tegen depressie. Zij doen dat niet allemaal even trouw. Een deel van de patiënten stopt al na een paar dagen door de nare bijwerkingen van de medicijnen. Echter is maar de helft van de gebruikers ook daadwerkelijk depressief. De andere helft krijgt antidepressiva voorgeschreven om beter om te gaan met angsten of pijn. Door de brede inzet van het middel is het lastig om de gevolgen goed in kaart te brengen.

Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt het vooral belangrijk om goed te communiceren met de patiënt. Artsen moeten eerlijk zijn over de effectiviteit van antidepressiva. Het werkt niet voor iedereen, maar het is lastig inschatten wie er baat bij heeft. “Mensen die depressief zijn proberen alles, dus ook een pil waarvan de arts zegt: we weten niet of het werkt. Dat is de klinische praktijk.” Een andere optie voor het behandelen van depressie is bijvoorbeeld psychotherapie.

Door: Redactie Nationale Zorggids