Normal_drugs_en_alcohol

Uit het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat xtc nog steeds de meest populaire drug is tijdens het uitgaan. Lachgas en xtc-light, ook wel 4-FA genoemd, worden tevens steeds meer gebruikt als uitgaansdrug. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Trimbos deed er onlangs een enquête uit met vragen over uitgaan en het gebruik van alcohol en drugs. Bijna vijfduizend deelnemers vulden de lijst naar behoren in. Bijna de helft van de respondenten zei in het afgelopen jaar xtc te hebben gebruikt. Vooral feesten en festivals zijn populaire gebruikslocaties.

20 procent van de deelnemers heeft na het gebruik van alcohol of drugs (vooral xtc) een angst- of paniekaanval gehad. Als gevolg van drank of drugs heeft meer dan de helft van de jongeren tussen de 15 en 35 jaar weleens een black-out gehad of last van geheugenverlies. Enkele jongeren hebben hun bewustzijn weleens verloren of belandden op de spoedeisende hulp.

De drug 4-FA is dit jaar opvallend aanwezig in de lijst van meestgebruikte partydrugs. Een kwart van de jongeren heeft zogenaamd lichtere vorm van xtc dit jaar gebruikt. Trimbos waarschuwt voor het gebruik ervan, omdat zelfs eenmalig gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids