Normal_slapen_vrouw

Er bestaat een genetisch verband tussen slapeloosheid en drie medische aandoeningen. Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Manchester ontdekt. Genetische informatie van ruim 112.000 Britten werd geanalyseerd en daaruit kwamen bijzondere ontdekkingen over de slaapkwaliteit van de deelnemers en bepaalde aandoeningen zoals schizofrenie. Dit meldt Nu.nl.

Door het analyseren van de gegevens van alle deelnemers kon worden vastgesteld dat er een link is tussen slapeloosheid en het rusteloze benen-syndroom. Ongeveer één op de twintig mensen lijdt aan het syndroom, waarbij men onrustig met de benen beweegt tijdens het slapen. Het gen dat hiervoor zorgt, lijkt ook invloed te hebben op slapeloosheid.

Er zijn nog twee verbanden aangetoond in het onderzoek. Zo is het gen dat iemand stimuleert om langer te slapen, ook in verband gebracht met schizofrenie. Ook obesitas en een slaperig gevoel tijdens de dag lijken op genetisch niveau aan elkaar verbonden te zijn.

De wetenschappers stellen echter dat de ontdekking van deze verbanden in de genen niet de enige reden is waardoor mensen slaapproblemen ervaren. De deelnemers gaven ook informatie over hun gewicht, medische aandoeningen, hoe lang zij sliepen en of zij zich overdag ook slaperig voelden. Zo blijken omgevingsfactoren ook invloed te hebben op de slaapkwaliteit. Toch kunnen de uitkomsten van het onderzoek gebruikt worden om de behandelingen tegen slapeloosheid en de medische aandoeningen te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids