Normal_ggz34324

Patiënten met meervoudige problemen krijgen vaak niet de juiste zorg. Nederland telt zo’n tweehonderd patiënten met een verstandelijke beperking en ernstige psychische problemen die geen passende zorg ontvangen, zo blijkt uit de gegevens van MEE. Dat meldt Trouw.

MEE is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. De organisatie kent minstens tweehonderd mensen die zorg nodig hebben, maar onterecht thuis zitten of in een verkeerde instelling zijn geplaatst. Volgens MEE-directeur Mirjam Sterk zijn er ongeveer vijf instellingen in Nederland die genoeg kennis en kunde hebben om zorg te verlenen aan patiënten met complexe meervoudige problemen.

“Wij horen soms wel twintig keer ‘nee’ als we een plek voor iemand zoeken. Als het al lukt, betekent het vaak dat iemand bijvoorbeeld in Friesland komt te wonen, op honderd kilometer afstand van zijn familie”, zegt Sterk. Waar het vooral misgaat is de missende kennis bij instellingen. De meeste instellingen hebben niet de expertise in huis om met patiënten om te gaan die een verstandelijke beperking én geestelijke problemen hebben. Patiënten met een verstandelijke beperking komen zo bijvoorbeeld terecht bij therapiesessies in een ggz-instelling die niet zijn aangepast op hun niveau.

Het probleem is door MEE al aangekaart bij het ministerie van Volksgezondheid, zonder succes. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft vervolgens een poging gewaagd om verandering te bewerkstelligen, echter kwam dat ook niet van de grond. Sterk pleit voor actie van de overheid of zorgverzekeraars. “Laat ze nou eens per casus, samen met de aanbieders in de regio, bepalen wie welke zorg nodig heeft. Dan moeten ze later maar uitzoeken of er regels aangepast moeten worden”, aldus Sterk. Ze wil niet dat er meer geld wordt uitgegeven, ze zoekt slechts naar een andere manier van werken.