Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Mensen die symptomen van adhd vertonen zijn vaker geneigd een eigen bedrijf te starten. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Onderzoekster Ingrid Verheul vindt dat niet vreemd, want mensen met concentratieproblemen of hyperactiviteit gaan op zoek naar manieren om ‘gewoon’ te functioneren. Daarvoor is veel doorzettingsvermogen nodig. Een kenmerk dat zich uit bij ondernemers en mensen met adhd. Dat meldt RTL Nieuws.

Om een verband tussen adhd en ondernemerschap aan te kunnen tonen, onderzocht Verheul samen met haar team 13.000 Nederlandse studenten en zevenduizend Zweedse tweelingen. Wat ze hiermee vooral aantoonde is dat de specifieke talenten van mensen met adhd vaak leiden naar een passende carrière. Verheul ziet dat mensen met adhd én ondernemers doorzettingsvermogen en een creatieve geest hebben. Bovendien zijn ze vaker geneigd risico’s te nemen.

Of hyperactieve mensen betere ondernemers zijn dan mensen zonder hyperactiviteit weet Verheul niet. “Er spelen daarbij twee dingen: door bijvoorbeeld creativiteit en te veel energie, ligt het starten van een bedrijf voor de hand. Maar er is ook een sociaal fenomeen: je moet met klanten en leveranciers relaties opbouwen”, zegt de onderzoeker. Hoe dit laatste aspect zich uit bij mensen met adhd, wil nader onderzoeken.