Normal_psychose_depressie

Psychiaters vreesden jarenlang voor de negatieve effecten van traumabehandeling bij mensen met psychosen. Promovendus David van Den Berg heeft met zijn onderzoek bewezen dat traumabehandeling voor deze mensen juist effectief is. Professionals hebben onterecht aangenomen dat zij de behandeling niet zouden aankunnen. Dat meldt de Parnassia Groep. 

Psychoses ontstaan vaak bij mensen die in hun jeugd zijn mishandeld of misbruikt. Veel van de mensen die hierdoor psychoses krijgen, hebben ook te maken met een posttraumatische stressstoornis (ptss). Deze stoornis wordt echter 95 procent van de tijd niet opgemerkt door professionals in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Een passende behandeling voor mensen met psychoses en ptss wordt echter nauwelijks aangeboden, omdat psychiaters bang zijn dat de benodigde traumabehandelingen averechts werken en leiden tot suïcide.

Promovendus Van den Berg noemt dit ernstig, want mensen die kampen met beide problemen zijn er veelal slechter aan toe dan mensen die alleen psychoses of ptss hebben. Van den Bergs’ onderzoek laat zien dat mensen die met beide problemen kampen, baat hebben bij traumabehandelingen. Ruim 60 procent van de patiënten die tijdens zijn onderzoek werden behandeld, hadden erna geen last meer van de symptomen van ptss. De promovendus voerder het onderzoek uit onder 155 mensen in dertien ggz-instellingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids