Normal_alcohol__verslaving__verslaafd__drugs

Ghb-gebruikers blijven ghb continu zien als iets goeds, ook als zij verslaafd zijn. Professionals in de verslavingszorg vergelijken de behandeling ervan met de behandeling van heroïneverslaafden. Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat tienduizenden Nederlanders recreatieve gebruikers van ghb zijn. Een kleine groep is verslaafd en vindt een leven zonder ghb ondraaglijk, stelt onderzoeker Harmen Beurmanjer van de Radboud Universiteit, die het onderzoek in opdracht van het ministerie uitvoerde. Dat meldt de Volkskrant. 

Ghb is regelmatig de boosdoener wanneer de ambulance weer eens op pad moet voor gemeld drugsincident. Bijna de helft van van de ghb-verslaafden is weleens buiten bewustzijn op de spoedeisende hulp (SEH) beland, een kwart van hen komt zelfs meerdere malen in comateuze toestand op de SEH. De onderzoekers van de Radboud Universiteit vermoedt dat er meer verslaafden zijn dan geregistreerd. Hoewel ongeveer duizend ghb-gebruikers zich jaarlijks bij een verslavingsinstelling melden, is er hoogstwaarschijnlijk een groep die de verslaving niet erkent.

Ook het Trimbos-instituut waarschuwt voor de gevaren van ghb. “Ghb is een van de gevaarlijkste stoffen die we kennen als het gaat over verslaving en afhankelijkheid. De onthoudingsverschijnselen zijn heel ernstig”, zegt Tibor Brunt van Trimbos. Mensen die stoppen met het gebruik van ghb ervaren heftige angstaanvallen, hartklachten en gaan schudden. Zodra ze ghb innemen om te kalmeren, verdwijnen deze onthoudingsverschijnselen. Om de behandeling van ghb-verslaafden gemakkelijker te maken willen de onderzoekers dat verslaafden door ervaringsdeskundigen worden voorbereid op de verwachte afkickverschijnselen.

Door: Redactie Nationale Zorggids