Normal_oog__compfight_

Het is in de toekomst wellicht mogelijk om de kans op depressie te voorspelling via een oogtest bij de huisarts. Cognitief neurowetenschapper Marie-José van Tol van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet onderzoek naar preventieve middelen om de kans op depressie te voorspellen. Daarbij speelt de reactie van het pupil een belangrijke rol. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Deelnemers aan het onderzoek krijgen verschillende afbeeldingen te zien, terwijl de reactie van hun pupil wordt vastgelegd. Uit deze reactie valt volgens Van Tol op te maken hoe goed het brein van de patiënt invloed heeft op de emoties. Zo wordt de pupil minder groot als er minder controle op de emoties is. “En in angstige of verdrietige situaties wordt de pupil groter”, zegt de neurowetenschapper van het UMCG.

Wie al eerder een depressie heeft gehad, heeft vijftig procent kans om opnieuw depressief te worden. Na een tweede of derde keer ligt dat aantal zelfs op zeventig of negentig procent. “Op het gebied van preventie is veel te winnen.” Zo zouden huisartsen met zo’n simpele oogtest kunnen zien of iemand risico loopt op een terugval. Het starten van de juiste behandeling kan hierdoor sneller en effectiever. Cognitieve therapie werkt daarbij beter dan het blijven slikken van antidepressiva, zo bleek al uit eerder onderzoek.

Het onderzoek van Marie-José van Tol loopt nog een jaar. Pas dan kan ook worden gezegd of deze test van de pupillen een goede manier is voor huisartsen om preventief depressie te behandelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids