Normal_depressief_gezicht

Maandag 16 januari is het Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. MIND en de Depressie Vereniging vragen op deze dag extra aandacht voor langdurige somberheid en depressie. Dit is nodig, omdat bijna één op de vijf Nederlanders ooit in het leven te maken krijgt met een depressie. Dat melden MIND en de Depressie Vereniging. 

Op Blue Monday zouden mensen zich somberder voelen dan normaal, vanwege de koude, donkere dagen, het feit dat de feestdagen voorbij zijn en goede voornemens vaak al vergeten zijn. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND: “Gevoelens van stress, somberheid en piekeren kúnnen een voorbode zijn van zwaardere psychische problemen, zoals een depressie. MIND benadrukt dat het belangrijk is dat mensen goed voor zichzelf zorgen, om te proberen ernstige(r) psychische problemen te voorkomen.”

Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging: "Veel mensen drukken in eerste instantie gevoelens van somberheid weg. Maar het is beter om deze gevoelens te accepteren en te omarmen. Je verzetten is net als het onder water proberen te duwen van een bal. Dat lukt niet, sterker nog, de bal komt alleen maar harder terug.”

Zoals ieder jaar met Blue Monday geeft MIND tips om van een sombere bui af te komen. Alle tips zijn te vinden op de website mindblue.nl, een initiatief van MIND en de Depressie Vereniging. 

Door: Redactie Nationale Zorggids